Junioreiden SM-kilpailuista 19 mitalia ja 20 pistesijaa

Junioreiden Suomen mestaruuskilpailut järjestettiin kolmen viikonlopun aikana viidellä eri paikkakunnalla. Kaikkien ikäluokkien menestyksekkäin urheilija oli Saara Keskitalo, joka voitti kaksi mestaruutta naisten 22-vuotiaiden 100 metrin aidoissa ja pituushypyssä. Ohessa on tiivis katsaus ikäluokittain.

22-vuotiaat: Turku

Saara Keskitalo (valm. Eeva Kantomäki) voitti molemmat mestaruudet ylivoimaisesti ja harppasi askeleen lähemmäs yleisen sarjan kärkeä. Hän juoksi 100 metrin aidoissa silloisen ennätyksensä 13,51 ja pituudessa tuloksen 617. Joni Hava (valm. Joni Oilinki) kiisi mestariksi 5000 metrin kilpakävelyssä ennätystä hipoen 20.35,88.

Ikäluokan ainoa muu pistesija tuli Mark Szucs-Bartfaille 110 metrin aitajuoksussa. Hän oli viides ennätyksellään 15,21.

19-vuotiaat: Turku

Tapioiden urheilijat saavuttivat kaksi mitalia ja kaksi niukkaa mitalien ulkopuolista sijoitusta 19-vuotiaissa. Ellen Seisto (valm. Jani Lehtinen) jatkoi varmaa menoa 5000 metrin kilpakävelyssä ottaen jo vuoden toisen hopeamitalin ulkoradoilta. Mitaliin riitti 26.20,72. Julia Ihantola (valm. Eeva Kantomäki) osallistui 100 ja 200 metrille. Kova loppukiri siivitti Julian 100 metrin hopealle ajallaan 12,21 (+2,0). Puolta pidemmällä matkalla kauden aikana hyvin tuloksiaan parantunut Julia taisteli viidenneksi 25,19 (+3,0).

Viivi Patronen (valm. Paula Noronen) saavutti uransa parhaan sijoituksen henkilökohtaisissa lajeissa SM-tasolla. Hän lisäsi neljän viestimitalin rinnalle neljännen sijan 800 metrillä. Hitaan alkuvauhdin takia aika jäi kauden parhaasta noin kolme sekuntia 2.22,70. Lisäksi pistesijoille selviytyivät paluuta kotimaiseen ikäluokkakärkeen tekevät Evangelos Spartiotis (valm. Diari Sharifi) pituushypyssä (5./ 694) ja Lotta Putkiranta (valm. Paula Noronen) korkeushypyssä (6./ 164).

16–17-vuotiaat: Hyvinkää

Sajan Irincheev (valm. Jani Lehtinen) rikkoi 3000 metrin kilpakävelyssä Suomen ennätyksen mestaruuskävelyssään. Uudessa ennätyksessä 12.02,87 on tavoiteltavaa jälkipolville. Ennätys olisi painunut jo alle 12 minuutin, mutta kilpailupäivänä oli kova puuskittainen tuuli, joten haamuraja jäi rauhaan.

Moninkertainen nuorten SM-mitalisti Minea Fogelholm (valm. Eeva Kantomäki) liitti kaksi hopeaa kokoelmaansa. Uudessa suomalaisten leipälajissa (ja ehkä myös Minean) 100 metrin aidoissa hopea irtosi 14,07 (2,0) ja ilman aitoja myötätuulen (+4,4) siivittämänä 12,01. Uutena urheilijana mitalikantaan tarttui sarjassa miehet 16 vuotta Waltteri Koenkytö (valm. Anatoli Mihailov). Waltteri kiersi ratakierroksen 52,88 ja nappasi hopean. Ensimmäisen mitalinsa saavutti samalla matkalla ikäluokkaa ylempänä Lassi Lehtimäki (valm. Anne Suoranta). Hurjasti ennätyksiään pikamatkoilla parantanut Lassi vei pronssin ajalla 51,59 ja tuloksen jäljessä oli luonnollisesti kirjainyhdistelmä PB. Monipuolinen kestävyyslupaus Selene Rossi ylsi 16-vuotiaiden 3000 metrillä pronssille 10.31,02. Hiihtoa päälajinaan ja Espoon Hiihtoseuran nuttua talvella kantava Selene ehti vielä 1500 metrillä neljänneksi.

Pistesijoja tuli mukavasti. Joona Nieminen oli M 16 kiekonheitossa neljäs (42,67 PB), Helmi Eklund N 16 seiväshypyssä neljäs (340 PB), Johannes Hakala M 17 400 metrillä viides (53,64), Luka Veselinovic P 16 400 metrin aidoissa kuudes (61,60 PB), Martta Valtonen T 16 400 metrin aidoissa kuudes (68,73 PB) ja Sanja Siurala korkeushypyssä kuudes (158).

14-15-vuotiaat: Kokkola (henkilökohtainen kilpailu) ja Lohja (moniottelut)

Suomen nopein nuori mies löytyy Espoosta. Alex Mitchell (valm. Kirsti Sysikaski) juoksi voittajan kanssa saman ajan SM-kilpailuissa jääden vaivaisilla tuhannesosilla hopealle. Alex, 15, on juossut kauden aikana ennätyksekseen 11,69, josta hän jäi Kokkolassa viisi sadasosaa. Hopeaa nappasi samassa ikäsarjassa kilpaileva Elli Rantala (valm. Kirsti Sysikaski ja Matti Hakala) seiväshypyssä. Elli on ottanut ison harppauksen eteenpäin kauden aikana ja uusi ennätys kirjataan lukemin 335. Tulos riittäisi jopa Kalevan kisoihin, mutta ikäsäännön vuoksi Elli pääsee vasta ensi vuonna aikuisten sarjan päätapahtumaan. Elli oli kolmiloikassa viides ja oli mukana kahden henkilön joukkueessa Anni Nurmisen kanssa tuomassa joukkuekultaa.

Mia Flink (valm. Kristiina Vuorvirta) kävi kokemassa ensimmäiset SM-kilpailut sarjassa tytöt 14. Hän sijoittui peräti kolmessa lajissa kuuden joukkoon parhaimpana korkeushypyn pronssisija tuloksella 153. Lisäksi Mia oli 80 metrin aidoissa viides ja 5-ottelussa kuudes. Pistesijan saavuttivat myös Aino Ikäheimo moukarinheitossa (4./48,18), Kia Suni sekä 100 että 300 metrillä (6./ 13,10, 5./ 42,30 PB), Edit Palmen 800 metrillä (5./ 2.26,93 PB) ja Natalie Saarinen kuulantyönnössä (5./11,27).

Yhteenveto

Seuran urheilijat saavuttivat junioreiden SM-kilpailuissa 19 mitalia ja 20 pistesijaa. Mitaleista 14 tuli henkilökohtaisissa lajeissa ja viisi joukkueissa. Joukkuekilpailuja käydään ainoastaan 14–15-vuotiaiden kenttälajeissa ja kilpakävelyssä.

Henkilökohtaisten lajien SM-kilpailuissa seuran osallistujamäärä oli noin 20 urheilijaa joka kilpailussa. Moniotteluissa osallistujamäärä jäi kuitenkin selvästi alle kymmenen lähes kaikkien osallistujien ollessa 14–15-vuotiaita. Hienoa, että nuoret osallistuivat ja uskotaan, että ensi vuonna myös vanhemmat urheilijat uskaltautuvat kilpailemaan moniotteluissa.

Suomen mestaruuskilpailuiden sarja jatkuu ensi viikonloppuna Tampereella, jonne osallistuu 15 urheilijaa. Kalevan kisojen ensikertalaisia ovat Julia Ihantola (100 ja 200 m), Minea Fogelholm (100 m), Hanna-Maija Rantakylä (10 000 m), Jaakko Lintula (pituus) ja Helmi Eklund (seiväs). Viime vuonna Kalevan kisamitalin saavuttaneet Joni Hava ja Oskari Perälampi johdattavat joukot kohti Pohjoismaiden suurinta sisämaakaupunkia.