Parayleisurheilu on kesäparalympialaji liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille urheilijoille. Yleisurheilu on myös kehitysvammaisten Special Olympics -laji sekä elinsiirron saaneiden MM- ja EM-kisalaji. Kehitysvammaisten yleisurheilussa on tarjolla myös kansainvälisen VIRTUS-järjestön (entinen INAS) sekä down-urheilijoiden IAADS-järjestön kilpailuja. Yleisurheilu soveltuu kaikille vammaryhmille.

Yleisurheilun lajit jaetaan kenttä- ja ratalajeihin. Vammaisyleisurheilussa ohjelmassa ovat kaikki muut kenttälajit paitsi moukarinheitto ja seiväshyppy. Sen sijaan osalle liikuntavammaisten luokista on tarjolla keilanheitto ja elinsiirron saaneiden kilpailuissa pallonheitto. Ratalajeissa ohjelmassa on kaikki muut olympiamatkat paitsi aita- ja estejuoksut. Pyörätuoliurheilijoille on juoksumatkoja vastaavat kelausmatkat.

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alaisessa parayleisurheilussa kilpailijat luokitellaan toimintakyvyn mukaisiin luokkiin. Tästä tarkemmin Säännöt ja luokittelu -osiossa. Kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailuissa urheilijat jaetaan tasoluokitteluissa tasoryhmiin ja elinsiirron saaneiden kilpailuissa urheillaan ikäryhmittäin. Lue lisää luokittelusta Paralympiakomitean säännöt ja luokittelu-osiossa.