Ainakin kuusi urheilijaa tavoittelee paikkaa aikuisten arvokilpailuissa. Kilpakävelijät Enni Nurmi ja Joni Hava sekä 800 metrin juoksija Eveliina Määttänen ovat lähellä päästä sekä Eugenen maailmanmestaruuskilpailuihin että Münchenin Euroopan mestaruuskilpailuihin. Enni ja Joni ovat jo antaneet kaikki kilpailunäyttönsä ja heidän tilanteensa on muiden käsissä. Eveliina voi kohentaa merkittävästi tilannettaan Oulun ranking-kilpailuissa juhannuksena. Hyvä sijoitus nykyisellä 2.01–2.03 tulostasolla riittänee paikkaan molemmissa arvokilpailussa.

Lisäksi kolme muuta urheilijaa on vahvasti ehdolla Em-kilpailuihin. Anna Pursiaisen kiihtyvä vauhti on takaamassa paikkaa vähintään naisten 4×100 metrin joukkueeseen. Joukkuemenestys kaipaa kipeästi Lotta Kemppisen panosta. Saara Keskitalo on hiipinyt taustalta osallistujaehdokkaaksi kansallisesti kovatasoiseen 100 metrin aitoihin. Jaakko Määttäsen ranking-sijoitus ei ole vielä viemässä häntä edustamaan Suomea, mutta muutaman urheilijan poisjäänti avaisi näkymän Müncheniin.

Nuorten arvokilpailuja on tänä kesänä 19- ja 17-vuotiaille. Kolumbian Calin (19-v.) tulosrajan ovat saavuttaneet pikajuoksija Anna Pursiainen 100 metrillä ja kilpakävelijä Sajan Irincheev 10 000 metrillä. Lisäksi Minea Fogelholm juoksi elämänsä toisessa 100 metrin aitakilpailussa korkeilla aidoilla vain neljän sadasosan päähän tulosrajasta. Minealla on mahdollisuus päästä joukkueeseen myös 4×100 metrin viestijoukkueen jäsenenä, jos joukkue lähetetään.

16–17-vuotiaiden kahteen arvokilpailuun tähtää kolme urheilijaa. Aino Ikäheimo on sinkauttanut kilon limpun uuteen ennätykseensä 41,82 metriä, joka ylittää lähes kahdella ja puolella metrillä Slovakian Banska Bystricassa järjestettävän nuorten olympiafestivaalin tulosrajan. Elli Rantala paransi ennätystään seiväshypyssä Lahden YAG:ssä 19 senttiä ja tulos 355 toi hänet vain neljän sentin päähän tulosrajasta 359. Joona Nieminen on kaukentanut ennätystään kiekonheitossa lukemiin 49,00, mutta hänellä taitaa loppua aika tulosrajan saavuttamiseen. Joona tavoittelee paikkaa 17-vuotiaiden Em-kilpailuihin Jerusalemiin, jonne tulosrajan teon aika on menossa umpeen. Elli ja Aino pääsevät ikänsä puolesta 16-vuotiaisiin.

Näyttää vahvasti siltä, että parayleisurheilijat ovat saamassa rinnalleen muiden lajien urheilijoita yleisten sarjojen arvokilpailuihin. Edellinen vammattomien arvokilpailuissa esiintynyt urheilija on 7-ottelija Salla Rinne, joka kilpaili Osakan Mm-kilpailuissa 2007. Tänä vuonna päättyy 15 vuoden kuiva kausi.