Viime kesänä päättyi rytinällä yleisen sarjan urheilijoiden pitkä kuiva kausi Tapioiden arvokilpailuhistoriassa, kun peräti viisi saavutti paikan korkeimmalla mahdollisella tasolla. Tätä ennen edellinen edustajamme oli Salla Rinne 2007. Alkukauden perusteella näkymät ovat valoisat myös tulevan kesän osalta.

Enni Nurmi ja Eveliina Määttänen ovat käytännössä varmistaneet paikkansa Budapestin maailmanmestaruuskilpailuihin. Heille esiintyminen MM-tasolla on suoraa jatkumoa viime vuodelta. Eveliinan kesäkuu on ollut erittäin onnistunut. Hän puhkaisi toisena suomalaisena maagisen kahden minuutin rajan 800 metrillä ja jatkoi siitä suoraan Kuortaneen Motonet GP:n ylivoimaiseksi voittajaksi hienolla loppukirillä. Ennin paras tulos 20 kilometrillä on talven Australian leiriltä 1:35.03.

Viime vuoden 20 kilometrin kävelymestari Joni Hava on ottanut vuoden aikana ison harppauksen kohti maailman kärkeä. Yhden hyvän kilpailun onnistumisella Joni kuittaa lipun ensimmäisiin MM-kilpailuihinsa. Jaakko Määttänen voi elätellä myös pienen pieniä mahdollisuuksia päästä mukaan, mutta hän tarvitsee kaksi onnistunutta suoritusta.

Saara Keskitalo kuuluu alkukauden suuriin onnistujiin. Tekniikan sujuvoituminen hilaa ennätystä koko ajan lähemmäs kohti 13 sekuntia. Suurimman esteen mukaan pääsylle tekee kova kansallinen kilpailu, koska vain kolme urheilijaa samasta maasta saa osallistua. Käykö Saaran matka universiadeihin? Budapestin MM-kilpailut järjestetään 19.–27.8.

Alle 23-vuotiaiden kotikisoissa Espoossa nähdään hienosti omia urheilijoitamme. Anna Pursiainen teki tulosrajan jo viime vuonna ja on vahvistanut asemiaan alkukauden parhaallaan 11,69 (tulosraja 11,70). EM-kilpailujen testitapahtumassa Espoo Liikkuu -kilpailuissa meni jopa alle viimevuotisen ennätyksen 11,58. Vuoden aikana valtavan kehitysloikan tehnyt Julia Ihantola on alittanut 200 metrillä Suomen joukkueelle asetetun minitulosrajan. Tämä ja eilen juostu tuore ennätys 100 metrillä 11,87 taannee paikan ainakin viestijoukkueeseen.

Alle 20-vuotiaat taistelevat tänä vuonna Euroopan mestaruuksista. Sajan Irincheevillä on viime vuodelta käypä tulosrajan alitus 10 000 metrin kävelyssä. Minea Fogelholm oli jo viime vuonna haistelemassa arvokilpailutuulia. Joona Nieminen on ottanut 1,75 kiloisen limpun hyvin hallintaan ja ennätys hipoo 50 metriä. Valintarima on asetettu reiluun 55 metriin, joka saattaa olla pöljänä päivänä saavutettavissa.

Alle 18-vuotiaat saavat ensikokemuksen arvokilpailuihin Euroopan olympiafestivaaleilla Slovenian Mariborissa. Tiukkojen osallistujarajoituksen vuoksi Suomen joukkue on pieni. Silti monella tapiolaisella on mahdollisuus päästä mukaan, jos on lajissaan Suomen paras urheilija. Alexander Mitchell on alittanut kahdella sadasosalla tulosrajan 11,00 100 metrillä, mutta myötätuulta oli 0,2 m/s liikaa. Sallituissa oloissa etusuora on taittunut 11,11.

Seiväshyppääjä Elli Rantala on vain kahdeksan sentin päässä tulosrajasta 365. Jos siirtyminen 12 askeleen vauhdista täyteen vauhtiin tapahtuu sujuvasti, tulos voi kohentua merkittävästi ylöspäin. Viime vuoden 15-vuotiaiden kolmiloikan Suomen mestari Mia Flink on siirtynyt sarjaa ylöspäin. Kolmiloikassa parhaat tulokset tulevat muutaman kilpailun jälkeen, ja onkin mielenkiintoista nähdä, yltääkö Miia kisakoneen portaille. Viimevuotisen Euroopan olympiafestivaalien osallistuja Aino Ikäheimo tavoittelee tulosrajaa sekä kiekonheitossa että moukarinheitossa.

Sokerina pohjalla ovat jo arvokilpailuihin valitut urheilijat. Pyörätuolikelaajat Toni Piispanen ja Esa-Pekka Mattila on jo nimetty Pariisin MM-kilpailuihin, jotka alkavat heinäkuun 8. päivänä. He ovat ensimmäiset Tapioiden Team AntiCram -urheilijat, jotka pääsevät näyttämään kyntensä arvokilpailuissa.

Team AntiCramin urheilijaesittely espoontapiot.fi