Tuomari- ja toimitsijakoulutusjärjestelmä

Monipuolinen työskentely toimitsijana on tärkeä osa kehitystä. 1-tason koulutuksen saanut henkilö voi toimia toimitsijana tehtävissä, joissa ei vaadita aiempaa kokemusta. 2-tason koulutuksen saanut henkilö on tuomari ja voi toimia toimitsijana sekä tarvittaessa lajinjohtajana seura- ja piiritasolla. Tapiot järjestää itse 1- ja 2-tason koulutuksia vuosittain.

3-tason koulutukseen voi osallistua, jos 2-tason koulutuksesta on kulunut vähintään kaksi vuotta, ja on sinä aikana toiminut tuomaritehtävissä ja on perehtynyt Yleisurheilun kansainvälisiin sääntöihin. Koulutukseen kuuluu kirjallinen koe, jonka läpäistyään henkilö on lajinjohtaja. Kansallisella tasolla lajinjohtajalta vaaditaan yleensä vähintään 3-tason tutkinto. Koulutuksesta vastaa HelsY.

4-tason koulutukseen voi pyrkiä, jos 3-tason suorittamisesta on kulunut vähintään neljä vuotta ja on sinä aikana toiminut aktiivisesti tuomaritehtävissä. Koulutus järjestetään viikonloppuna kahtena päivänä ja siihen kuuluu kirjallinen koe. Kokeen läpäistyään henkilö on kilpailunjohtaja, joka voi toimia lajinjohtajana myös SM- ja maaottelutasolla. Koulutuksesta vastaa SUL, joka kutsuu osallistujat piirin päätuomarikouluttajan suosituksen perusteella. 5-tason koulutukseen kutsutaan henkilöitä, joilla katsotaan olevan edellytyksiä toimia vaativissa tehtävissä mm. SM-tason tuomarineuvostoissa. Koulutus järjestetään viikonloppuna kahtena päivänä ja siihen kuuluu vaativa kirjallinen koe. Kokeen läpäistyään henkilö on NTO (National Technical Official). Koulutuksesta vastaa SUL, joka kutsuu osallistujat liiton kilpailupäällikön harkinnan mukaan.

Yleisurheilukilpailutoiminta tarvitsee myös erikoistoimitsijoita (kuuluttajat, lähettäjät, sähköinen ajanotto, tulospalvelu, kävelytuomarit) ja koulutukset järjestää tarpeen mukaan HelsY ja/ tai seura (yhdessä tai erikseen).

Suomen Urheiluliiton toimitsijakoulutusjärjestelmän tarkempi esittely löydät oikealla linkin takaa.